I juni 2013 så fick vi bekräftat att Melvin utvecklat en skolios. Det betyder att hanns ryggrad har börjat rotera och blivit sned.

I denna flik så ska jag samla fakta och inspiration, men vill man läsa om de specifika läkarbesöken så rekommenderar jag att man besöker skolioskategorin som finns i högra kolumnen.

2014-02-09
Om jag skulle ta och summera vår resa med skoliosen så här långt så kan jag börja med att berätta att efter själva upptäckten i våras så har det varit en rad läkarbesök ner till universitetssjukhuset i Umeå. Det är ortopederna som har hand om själva behandlingen och tillsammans med ortopedteknikerna så har de efter Melvins kroppsform skapat en korsett som han ska bära så mycket som möjligt. Han har den nu på sig ca 21 timmar per dygn med ett litet uppehåll på eftermiddagen. I regel så har vi eller förskolepersonalen även fått plocka bort den en gång till då avföringen hanns har åkt upp på korsetten.
Melvin accepterar den ändå förvånansvärt bra nu, även om det i början var en hel del tårar då den skulle knäppas på. Vi har smyckat den med klistermärken från filmen bilar vilket uppskattas enorm då han kan sitta och snegla ner på dem. Om han någon dag skulle börja gilla Turtles som storebror så kommer nog dessa att bytas ut och jag ska skapa hanns egna lilla sköldpaddeskal.
Vridningen på ryggraden var i somras ca 45 grader samt med en kraftig rotation av kotorna. Sista december förra året så gjorde vi en ny röntgen och den visade att med korsetten på så tvingade den tillbaka ryggraden ca 10 grader. Rotationen har även den blivit märkbart mindre då själva ”puckeln” bak på skuldran upplevs mindre. Tanken är att vi sakta men säkert ska tvinga ryggraden att ändra form och framförallt förhindra att det förvärras. Det kommer att ta lång tid men i Sverige så är detta det enda alternativet förutom operation, och detta vill vi så långt som möjligt undvika.

20140209-221651.jpg

20140209-221700.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *