Jag har ett litet erkännande att göra och vill berätta om hur sömnvanor kan se ut i en småbarnsfamilj. Men till att börja med kan jag även säga att vi alla är olika och jag dömmer ingen. Finns inga rätt och fel i denna fråga enligt mig.

Vi har haft en tuff tid med dåliga sovanor under en lång period nu och senaste tiden så har vi lagt barnen i stora sängen och låtit de somna framför tv. Till en början gick det bra att lyfta dem till sina sängar då de somnat men den senaste månaden så har de vaknat och vägrat somna om, om de inte fått ligga med oss. Även om vi har en säng som är 180 cm bred så blir det trångt med två vuxna, två barn och en katt och ärligt så tror jag inte någon utav oss sovit vidare bra. Men ibland så gör man det som är enkelt och fungerar för stunden och man får välja sina fajter.
Men i fredags så beslöt vi oss för att så här vill vi inte ha det för jag vaknade ofta med ont i nacken för jag inte kunnat byta sovställning och R blev nästan utknuffad av Josef som dessutom sparka bort täcket.

Så i fredags beslöt vi oss för att barnen skulle somna i sina egna sängar men om de vaknade nattetid så fick de självklart komma över. Vi pratade med dem hela dagen om att inatt så ska vi läsa saga i josefs säng och sen så ska ni sova själva. De var inte med på idéen om jag säger så. Första kvällen grät Melvin ca 40 min och Josef över en timme innan de gav sig. Vi tittade till dem då och då för att lugna lite. Nästa natt grät Melvin ca 20 min och Josef 45. Tredje natten 10 min på Melvin och 30 min för Josef. Fjärde natten 5 min på Melvin och 30 på Josef igen. Josef verkar tycka det är jobbigare än sin lillebror som dessutom klarade hela natten sovande i sin säng. Så jag kom på vad en bekant berättade för mig om hur de lyckades med sina barn (4 & 6 år). För varje natt de sov i sina sängar så fick de ett klistermärke och när de klarat 20 nätter så fick de köpa en leksak. Så vi presenterade idéen för Josef idag som efter lite funderande köpte förslaget. Han hittade en Turtlesfigur i en leksakstidning som han gärna vill ha. Så efter sagostunden så lyfte jag över Melvin (vi har kört var annan läggning) till sin säng som inte gav några protester utan kröp ihop bredvid sin lilla apa. Sen gick jag in till Josef för att pussa god natt och då säger goungen ”mamma jag ska inte vara ledsen idag”. Och inte var han ledsen utan han somnade gott.

Jag är så glad och stolt över mina små trollungar just nu!

2 kommentarer den Sov gott

  1. Bra tips med klistermärkena! Skönt när man hittar lösningar som funkar.

Kommentarer är stängda.