Jag älskar att baka bara jag får lite tid över och speciellt nu till jul så finns det ju så många roliga recept att välja bland. Igår kväll så prövade jag att göra vaniljfuge med torkade blåbär och idag så blev det kakor.

Att göra fudge var ungefär som att göra knäck men när den var färdig då hällde man i riven vitchoklad och la på blåbären. Jag tycker att jag lyckades ganska så bra men de smulade lätt sönder.

Kakorna däremot vet jag inte om jag blev så nöjda med. Degen blev jätte smulig och det var nästan omöjligt att få till rätt form. Melvin tyckte att jag var tråkig så jag har halva degen kvar och med den så tror jag att jag bara gör små runda kakor när han somnat. Men smaken var det inget fel på och det är ju det viktiga.

Vaniljfudge med blåbär

ca 36 bitar
1 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g smör
1 msk honung
75 g vit choklad
1/2 tsk vaniljsocker
1 dl torkade blåbär

Gör så här:
Blanda grädde, socker, smör och honung i en tjockbottnad kastrull. 
Koka under omrörning till en tjock glansig smet. Låt koka till 125 grader eller gör ett kulprov.
Låt kolan svalna och rör därefter i den rivna chokladen och vaniljsocker.
Häll upp massan i en form ca 12*12 cm. Strö över blåbären och ställ i kylen. 
Skär med en vass kniv till fyrkantiga bitar.

20121218-120904.jpg
Kanelhjärtan

200 g smör
0,5 dl socker
100 g malda valnötter
4 dl vetemjöl

Kryddsocker
3 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kardemumma
1 msk kanel

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör smör och socker poröst. Rör ner valnötterna och mjölet.
Kavla ut degen och stansa hjärtan eller dylikt. Lägg på en bakplåtsbeklädd plåt.
Grädda i ca 10 min. De ska knappt fått färg.
Gör kryddsockret - blanda socker, vaniljsocker, kardemumma och kanel.
Doppa kakorna i blandningen så fort de kommer ut ur ugnen och låt svalna.

20121218-120912.jpg

 

 

1 kommentar den Bakning

Kommentarer är stängda.