Jag har berättat mycket om hur vi har kämpat på med läggningen utav vår äldsta gosse och nu så tycker jag att vi har fått in en rutin som fungerar men den är fortfarande lång ifrån vårt mål.

Nu tänkte jag bara kort berätta hur en ”vanlig” natt kan se ut.

Runt 20:30 så har pojkarna somnat in gott. Då lyfter jag över Melvin till spjälsängen som står i vårt rum. Jag brukar själv gå och lägga mig runt 23 tiden. Någon gång mellan 23-01 så vaknar Melvin för ett mål mat. Då försöker jag sätta mig upp i sängen och amma så att jag inte ska somna om själv. Jag vill nämligen lägga tillbaka han i spjälsängen efteråt. Mellan 23:30-01:00 så brukar vi även höra en dörr som stängs i andra sidan av huset. Sen så kommer det vandrandes en sömndrucken liten kille som är mer död än levande med snuttefilten i handen. Han kommer alltid runt på min sida och jag lyfter upp han emellan oss. Nästan alltid så brukar han be om vatten så det gäller att ha en mugg redo så man slipper springa ut till köket. Sen så somnar han oftast om på ca 1 minut. Vid 03:00-04:00 så vaknar Melvin igen och då får även han komma till sängen och ligga med oss andra. Jag är för trött för att sitta upp och amma och vi somnar oftast båda två rätt fort igen. Jag känner lite ångest över att jag gör på detta vis för vid 05:00 så vaknar jag alltid och är livrädd över att jag har rullat över han eller att han har hamnat på mage och inte orkat lyfta huvudet. Oftast så lägger jag då tillbaka han i sängen igen. Vid 06:00 så börjar han gnälla igen. Denna gång så är det oftast ett uppvaknande och närhetsbehov mer än hunger för när han får komma och ligga hos oss igen så somnar han om. Någon gång mellan 06:45-07:45 så vaknar grabbarna och denna gång så vill de inte somna om. Jag vägrar att stiga upp före klockan 08:00 och klockan hinner även bli 08:30 innan vi är uppe ur sängen. Jag har då som oftast slagit på tven så att något barnprogram är igång och titt som tätt så får jag ett slag eller spark i magen utav någon av dem, men som jag sa tidigare så är jag för trött för att orka bry mig.

Melvin börjar nu bli stor och rent näringsmässigt så tror jag inte att han behöver äta så många mål på natten som han gör men allt handlar om vanor och rutiner och man måste vara stark och utvilad för att bryta ett mönster. Detta är något som jag och R får hjälpas åt med någon gång här framöver.

Samma sak gäller väll för Josef att ska vi få han att somna själv och sluta komma till oss på natten så är det en fajt som måste tas. Prio ett är definitivt att somna själv för både jag och R tycker att det fungerar bra att ha han emellan oss och ärligt talat så är det faktiskt ganska så mysigt.

Nu så sitter jag vid frukostbordet, Josef har jag lämnat på förskolan, Melvin tog en förmiddagslur, R ligger i sängen och sover för han kom hem sent sent inatt. Jag ska snart samla kraft och plocka fram matteböckerna men först så ska jag äta min grapefrukt. Denna underbara frukt som är fullproppad av nyttigheter blir nog en bra start på denna dag.

IMG_2356

4 kommentarer den En vanlig natt

 1. Min ”lilla” Ida som är 7 år kommer fortfarande till min säng nästan varje natt. Jag tror Josef kommer att fortsätta komma till er i många år framöver oavsett hur mycket du kämpar… bara en tanke… ibland är det bättre att strunta i fajten och kämpa med annat istället…. om det inte är ett ”jätteproblem” att han kommer till er. Ibland är det svårt att sova när Ida ligger och sparkas mellan oss… men det försöker jag ignorera…. det kommer en dag när hon helt plötsligt slutar komma till min säng… och när det kommer av sig själv så är det så mycket bättre 🙂 hoppas du behåller orken att kämpa dig igenom nätterna 🙂

 2. Hej !

  Det är dåligt med sömn när barnen är små …Bara att inse..
  Min son hade kolik och sov aldrig mer än 1½- 2 timmar i streck..
  Morgon var det senast 06.00 då satt vi i soffan…
  Så vid nio-halv tio var vi redan på promenad, för då var frukosten avklarad och lunchen förberedd..
  Sonen vaknade mycket tidigt ända upp i tioårsåldern ..och jag har alltid gått upp då med honom..

  Haft barn som bott hos mig på heltid förr, ett av barnen var en baby på 4½ mån..tog tid innan han sov mer än halva natten också, så han fick sova hos mig..mysigt!

  Nu är sonen vuxen- gissa om han sover …JAA
  Var tredje helg har jag tvilllingar som kommer till mig, de är fem år- de somnar alltid själva..men jag har inte sovit lång stund förrän åtminstone den ene eller båda ska upp och sova hos mig…
  Kan kännas jobbigt i kroppen efteråt..men det är Kärlek 🙂

  Hoppas att ni snart får sova….Hälsningar Gizze

 3. Tufft med era nätter jag känner igen det trotts att det var en tid sedan ni var små. Den där tröttheten som finns i kroppen hela tiden. bra att ni får barnvakt ibland och jag hoppas att ni kan be om barnvakt för att själva få sova ordentligt. kram från mamma

Kommentarer är stängda.