Jag har hela dagen gått och grubblat fram och tillbaka så jag måste få skriva av mig lite och dela mina funderingar med er.

Byn har nämligen fått ett angenämt problem. Det är så att det är för många barn, så förskoleplatserna räcker inte till. Jag hörde talas om att det skulle bli trångt för någon vecka sedan och skyndade mig då att ställa Melvin i kön. Idag så berättade en utav förskollärarna för mig att de haft ett möte på dagen för att fundera på hur hösten ska se ut. Hon ville inte säga några siffror men jag vet att det rör sig om 5-10 barn som vill börja till hösten och så många platser finns det tydligen inte. Jag vet inte exakt hur många 5-åringar som ska börja förskoleklass men enligt henne så är det inte många och då går det ej att flytta över så många 3-åringar till nästa avdelning eftersom den är full. Barngrupperna varken får eller kan utökas något mer utan bättre lokaler och fler i personalen enligt mig. Det blir säkert mer information efter förskolerådet den 20/3.

Detta är ett jätte stort problem, inte med tanke på vår situation men för bygden i sig. Barnafödandet har ökat de sista åren på grund av att det är många unga som återvänt till sin hembygd men även så har det flyttat in familjer utan tidigare anknytning. Det är självklart jätte roligt att så många barnfamiljer värdesätter livet på landet och den livskvalité som det medför. Att det även bara tar 20 min in till stan är suveränt.

För tre år sedan så ville kommunen lägga ner vår skola på grund av att det fanns för lite barn och vi fick slåss med näbbar och klor för att behålla den. Men nu så är problemet det omvända och det är jätte tråkigt att politikerna inte kan se vad som är på väg att hända utan enbart fattar sina beslut utifrån dagen siffror.  Tyvärr så förlorade vi kampen om den befintliga förskolan som var placerad på vår gata och den flyttades till stan. Istället så gjordes skolans lokaler om för att rymma de minsta barnen vilket var en förutsättning för att skolan skulle kunna behållas.

Några hus är idag till salu i byn och det verkar inte vara nämnvärt svårt att sälja så fler barnfamiljer kanske är på väg?  Att ha närhet till barnomsorg vet jag från min mäklarerfarenhet har en stor avvägning i val av boendeort så det här bekymret ska definitivt tas på allvar då det påverkar hela bygden. Vill vi att det fortsättningsvis ska vara attraktivt att bo på landsbygden så måste vi agera.

Hur ska vi då lösa problemet? Jag har inget svar på den frågan idag men vi måste komma på en bättre lösning än vad kommunen verkar ha. De vill som det låter idag låta barnen gå på en förskola i stan då även granbyarna har fullt på sina förskolor.

Ska de låta bygga en barack intill skolbyggnaden och hur skulle det praktiskt fungera? Kan man nyttja kyrkans lokaler där vi idag har öppna förskolan? Går skolan att bygga om/ut på något sätt?  Nu sitter jag bara och bollar tankar.

Som ni märker så skulle jag kunna skriva en hel krönika om detta, för det upprör mig så mycket men jag har försökt hålla mig kort och får väll uppdatera när jag vet mera.

1 kommentar den För mycket barn

  1. Hej
    Klart bästa lösningen är att kommunen anställer en eller två dagbarnvådare =dagmammor..bra om de bor nära varandra och kan träffas med sina dagbarn! Lugn och trygg start och inga kostnader för lokaler..ta upp det med kommunen 🙂

    Lika fina bilder som vanligt på barnen, härligt 🙂
    / Gizze

Kommentarer är stängda.