Detta är en utav frågorna i fysikboken som jag sitter och håller på med för tillfället. Jag tyckte att det var ganska så intressent så därför tänkte jag dela med mig utav svaret.

Norrsken är rester efter enorma magnetiska stormar som rasade på solen ungefär ett dygn tidigare. Solen sänder då ut massor av protoner och elektroner och när dessa partiklar kommer in i jordens atmosfär så dras de till jordens magnetiska poler. De kolliderar sedan med luftmolekyler som återutsänder en del av energin som ljus. Detta är orsaken till att vi kan se norrsken och vid polcirkeln är det som tydligast eftersom där är den magnetiska kraften som störst.

Sen så kan jag tyvärr inte säga att allt annat är lika intressant. Jag ska även kunna formeln för magnetfält runt en rak ledare som lyder; B=k·I/r där proportionalitetskonstanten k=2·10ˆ-7 Tm/A.

2 kommentarer den Hur uppstår norrskenet?

  1. Intressant med norrskenet… Den andra ”rappakaljan” får du lära dig, jag är som tur var för gammal för att lära mig det.

  2. vacker bild kul att plugga o lära sig nya saker. Tack gör inf det var intressant och lärorikt att läsa. Kul med din blogg det kommer så blandad läsning så det går ej att tröttna roligt att läsa varje dag. kram

Kommentarer är stängda.