Denna språkförvirring har plågat mig länge, så nu tänkte jag ta upp ämnet med er. I Norrland så säger man nämligen tutte om ett barns napp vilket jag inte alls förstår. För mig som stockholmska så är tutte ett kvinnligt bröst. Så när folk springer omkring och frågar sina barn om de vill ha tutten eller vars har du lagt tutten någonstans? Så är detta hysteriskt roligt tycker jag. Nu så bor jag själv i Norrland men jag ska fortsätta med att envisas att det heter napp precis som jag tycker att plättar är pannkaka!

Detta kan tyckas som ett ganska ointressant ämne men jag är nyfiken på att höra vad ni tycker? Ska vi säga napp, tutte eller är det rent skit samma vad man säger?

20120906-154635.jpg

14 kommentarer den Napp vs tutte

  1. Hmm… Nu ska vi se… Jag är född norrlänning men konverterat till stockholmska. Jag har lärt om mig att napp är napp och tutte ÄR en kvinnas bröst, min förvirring är som din när jag hör norrlänning prata om tuttar 🙂
    Sen det där med pannkakor… för mig finns det småplättar, plättar (det stockholmare kallar pannkaka) och pannkaka (det stockholmare kallar ugnspannkaka). Jag har tyvärr ”behövt” lära mina barn stockholmska, men vissa saker sitter ändå i 🙂 så jag måste nog säga, pannkakor är plättar 🙂

  2. Haha, jag har som aldrig tänkt att det kan låta tokigt att säga tutte, som för mig är det självklara valet mellan napp och tutte, men när jag läser det du skriver så skrattar jag lite för mig själv, för tutte är ju faktiskt precis som du säger ett kvinnobröst men då känns det mer som man brukar säga det i pluralis, alltså tuttar! 🙂 så jag röstar på en tutte och flera nappar! När det gäller plättar så finns det småplättar, plättar och pannkaka 🙂 kram från mig!

  3. En tuttis, flera tuttisar heter det hos oss när vi pratar om nappen. Jag är inte alls med på att kalla kvinnobrösten för tuttar!! sen röstar jag såklart på plättar, jag är ju norrländska 😉

  4. Jag säger ju självklart tutte, för på en kvinna sitter ju självklart bröst. Lika självklart är ju att det heter plättar, pannkaka och ugnspannkaka ;-). Tycker verkligen om din blogg Linda!

  5. Givetvis heter det napp!!! Låter ju nästan perverst o springa omkring o säga tutte i vissa sammanhang. Ja skrattar ganska gott inombords när ja är uppe hos dig o hör allt prat om tutte lite här och där haha. O självklart håller ja med dig syrran om att de heter pannkakor, varför tillverkar man annars plättpannor?! Älskar Norrland, men i dessa två ord måste jag tycka att Stockholm har rätt, kärlek

  6. Tutte så klart! Vi är ju i Skellefteå. Inget snack om saken. Tutte och plättar 😉

  7. Hahaha härligt med ”dialekter” med jag röstar på Tutte bröst är bröst ingen tutte (låter mycket konstigt att säga tutte om sitt bröst) 😉 och Plättar (småplättar, plättar och pankaka) 🙂

  8. Napp röstar jag för, tutte låter som barnet ska ha bröst…. Var är min bröst! Ugnspannkaka, pannkaka eller små plättar. och norrläning är jag.

Kommentarer är stängda.